För att bli en pilot som flyger reguljärt eller charter, måste man ha en vanlig utbildning för att bli pilot. Därför kommer det att ta ungefär fem eller sex år innan man först blivit en färdig pilot och har behörighet att flyga ett flygplan överhuvudtaget. Detta kräver alltså extremt mycket dedikation och tid för att kunna fullföras. Att flyga reguljärt eller att flyga charter beror på vad man letar efter för jobb, och det är helt upp till piloten själv att bestämma vad de vill ha ut av sitt jobb och sina resor; att bli färdig pilot efter pilotutbildningen eller att ytterligare utbilda sig till charterpilot.
Utbildning
För att bli en reguljär pilot behöver man en pilotutbildning som ofta ligger på fem eller sex års tid. Då måste man även ha genomgått gymnasieutbildning, med godkänt slutbetyg samt godkända betyg i ämnena Engelska 6, Matematik 2b och Fysik 1a. Efter examinationen är man färdig reguljär pilot om man blir anställd på ett flygbolag. För att bli charterpilot behövs ytterligare utbildning, till exempel i hur man agerar på bästa sätt när man flyger med charter, eftersom man även hjälper till att planera resenärernas resor och samtidigt ska hålla dem i säkerhet och i välmående.
Att flyga reguljärt
Det här med reguljär flygning är det som många tror är den enda typen av flygning, det vill säga det man genomför om man till exempel ska ta sig från en destination till en annan. Det är denna typ av flygning som många väljer att använda sig av när de flyger, och detta förekommer för det mesta på större flygbolag, som till exempel finns på bland annat Köpenhamns flygplats. Som pilot är denna regelbunden eftersom man får konkreta flygningstider och hemfärder i handen, som ofta förekommer väldigt tätt intill varandra.
Att flyga charter
Charter-flygning är däremot något helt annat som kan pågå under en längre tid än flygningen till den förutbestämda reguljära flygningen. I charterflygning handlar det om att transportera resenärerna till den destination de bestämt, helt och hållet på deras villkor. Som charterpilot blir man alltså nästan en privatpilot som helt enkelt ska följa sina kunders villkor och önskemål. När man är charterpilot måste man även transportera sina resenärer utanför flyget, med så kallad transferbuss, så att de kommer till rätt hotell i säkerhet, samt transporteras till de destinationer de önskar. Att flyga som charterpilot betyder ungefär att man jobbar i sträck under den tid som resan hålls.
Olika jobbmöjligheter
På sistone har jobbmöjligheterna som pilot inom charterflygning minskat extremt mycket. Nuförtiden är det helt enkelt det reguljära lågprisflyget som gäller, eftersom det är billigare och man som civil resenär har mer kontroll över sin resa om man skulle vilja skräddarsy den mitt i den. På grund av förminskningen av charterflygning, finns det bara ett charterbolag i bruk i Sverige idag, och detta är Solresor som ger möjligheten för kunder att skräddarsy sina resor inom bolagets räckvidder, samtidigt som de erbjuder säkerhet och transport hela tiden under resans gång. Det finns alltså flest jobbmöjligheter inom reguljär flygning, men det finns fortfarande även jobbmöjligheter inom charterflygning med svenska bolag.